Att samla volym.

Fick höra ännu en sak under besöket på Bosön förra veckan. Jag vet inte hur väl det stämmer, men det är sannerligen en intressant teori: Kroppen vet att du har sprungit mycket under veckan, oavsett hur du gör det. 

Att springa är jobbigt. Att springa mer är jobbigare. Hur ska man samla volym för att öka uthålligheten och stärka kroppen för långa distanser? Vi har alla säkert hör regeln om 10%-ig ökning i olika perioder, men nu har jag börjat tänka om.

Det var någon som sa det under kurstillfället: Springer du 5 mil i veckan, fördelat på pendellöpning till och från jobbet eller om du kör två långpass á 2,5 mil så är du uppe i samma volym.
Visst är det så att den som kör långpass förmodligen kommer att vara mer lämpad till ett tävlingslopp motsvarande den distansen då man har tränat under förhållanden och längd som motsvarar någon form av prestation. Man har en starkare kropp, mer effektiv energikonsumtion och kanske rentav mentalt starkare att orka hålla på så pass länge.

Måste alla orka springa länge? Kanske. Förmodligen inte. För vissa räcker det kanske med att man springer 3-4 gånger i veckan. Till och från jobbet. Kanske bara från jobbet.

3 km dit, 3 km hem. Det är är 3 mil i veckan bara på pendling. Lägg till något ytterligare pass och sen söndagspasset så är man uppe i en helt okej volym. Men för någon som ska börja springa, eller har det tight med tid.
Till stora delar handlar sådana här saker om att effektivisera sin tid. Om man kan hitta bra vägar med

Finns väl både för- och nackdelar med en sådan approach.
Den stora fördelen är att man inte behöver oroa sig för att behöva köra några långpass om det är så att man är tidspressad, man får ihop en bra volym ändå.
När jag är i Stockholm och jobbar brukar jag ta ett varv mellan kunderna på löpande fot och man samlar ganska snabbt på sig ett antal km per dag. Och min upplevelse är att det inte nödvändigtvis tar längre tid att springa än att åka buss. En bonus är att man får se staden på ett helt nytt sätt.
En nackdel är givetvis att om man tränar för en särskild distans så blir det svårt om man inte får till den tänkta distansen i sin träning, eller något i närheten.

Utgångspunkten här är givetvis för den som kanske ska komma igång att springa, för er veteraner så har ni ju koll på vad som fungerar för er.
En gammal barndomsvän till mig har nu börjat springa till jobbet säger han. 1-2 gånger i veckan á 3-5 km säger han blir mer per år än vad han har sprungit innan. Det i sig är ju jäkligt kul att höra. Sen tillkommer alla de där klyschorna av att man är piggare och yada yada yada.

Det blir lite som vid intervallträning om ni förstår mig rätt. För visst blir det lättare att springa våra tusingar om vi lägger in lite vila mellan, och på liknande sätt kan det vara en bra idé för den som tänker att den ska börja sin löparkarriär med att samla volymen fast ge sig själv möjligheten att vila mellan och ändå samla milen i benen.

Gå-springa till en början. Hitta ett sätt som fungerar för dig. Det viktiga är att du får i dig volymen. I slutändan är det det som gör skillnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: