Löpkunskap – teknik

Blir inte något långdraget inlägg det här. Ska försöka undvika en massa fakta just nu, då jag har fått en underbart stor del av det i huvudet under dagen. Kommer en sammanfattning på innehållet imorgon.

En intressant sak som jag tycker att många borde ta till sig gällande löpteknik – proprioception. Begreppet innebär bara att man har en stor medvetenhet kring hur ens kropp är positionerad, var vi har våra lemmar och hur mycket vi aktiverar våra olika delar. Inte minst är detta viktigt inom löpning. En visst medvetenhet kring hur man själv springer kommer att göra det lättare att anpassa löpningen efter hastighet och målsättning.

Jag är inte kunnig på hästar, så ni får rätta mig om jag har fel:
Men hästar har olika gångarter, beroende på hastighet kan vi se olika gångarter. Exempelvis tränas hästar till att trava i hastigheter där de hellre galopperar.
Vi fungerar lite likadant. När vi ska komma upp i tempo så ska vi helst av allt få till ett annat steg än när vi springer långsamt.

Nu är vi inte alla likadana. Jag vet. Och hur vi anpassar oss till farten kommer att skilja sig åt.
Det intressanta är att vår förståelse kring hur vår egen löpning ser ut hjälper oss i att förbättra, effektivisera och aktivera steget vid högre hastigheter.

Nästa gång när ni är ute och springer med någon – be dem ta en bild på dig när du springer eller helst av allt, filma. Titta igenom videon i din ensamhet och titta på hur det ser ut? Tar du ut steget för mycket? Landar du med foten långt framför tyngdpunkten? Hur mycket viker du dig över höften när du belastar? Tar du ut steget ordentligt bakåt? Hur ser knät ut när du springer?

I morgondagens inlägg kommer jag att behandla saker som tagits upp under dagen på Bosön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: