Varför V02max eller VO2 inte alltid är relevant.

Löpekonomi är ett sådant begrepp som kan vara väldigt svårt att definiera. Eller effektivitet. Energisnål. 

Löpning har olika definition beroende på vem du frågar. Tittar man på forum runtom eller pratar med olika löpare så kan det vara alltifrån själslig löpning som man gör för välbefinnandet, en del av en annan träningsregim, till tävlingslöpning.

Men de flesta kan nog hålla med om att ett uttryck som: ”Jag orkar inte ens…”, ”Jag skulle vilja orka…”, ”Mitt mål är…” och så vidare är ganska vanliga bland individer som vill komma igång eller uppnå ett mål.
Som oftast har vi inte bara ett distansmål, utan även ett tidsmål. Jag ska orka x km på y tid. Uträkningen i sig är inte svårare än att man får ut en viss km/h, eller om man vänder på det min/km. (Jo jag vet att vissa av er kör pulsbaserat också och att det varierar från individ till individ.)

Och att försöka åstadkomma sitt mål innebär givetvis en hel del träning. Träningen syftar till att göra kroppen redo för en maximal prestation, att sätta ett personbästa.

Under lång tid har man använt VO2max som en indikator på prestation. Att ha en hög, maximal syreupptagning skulle kunna vara en bra indikator på prestation och effektivitet. Men siffran i sig säger inte särskilt mycket.

en_a10fig1

Om vi tittar på grafen ovan så kan man se två olika löpares VO2max, en siffra som är densamma för båda löpare. Det som skiljer sig är vVO2max, alltså farten som de kan hålla uppe den maximala syreförbrukningen under löpning. Om vi tänker oss att våra två två max-farter är olika, och att din är avsevärt mycket högre än min så blir det rimligtvis så att vi kommer att prestera olika på samma distans.
Detsamma gäller när vi våra VO2-värden i submaximal prestation, alltså under vårt allra hårdaste. Att bara ha ett värde på hur mycket du förbrukar utan att säga under vilka omständigheter du förbrukar det så kommer vi ingenstans.

Vi möts vid 2.
Vi möts på torget.

Information i en dimension säger inte så mycket. Hur skulle det vara om du hörde någon säga följande gällande en prestation:

Jag sprang på 20.20 sekunder.
Jag sprang 5km.

Jag förstår att för vissa är det kanske en målsättning i sig att springa 5 km eller 20 minuter utan vila. Men om vi ska jämföra prestation eller jämföra siffror så är det viktigt att vi tillför ytterligare information för att det ska vara någon form av logik till det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: