Windlass

En av de mindre diskuterade funktionerna i foten. Men den som alla säljare i butik borde testa.

I anknytning till det jag skrev i ett tidigare inlägg kring drop i skor så känner jag att det är dags att prata om Windlass-mekanismen.

Plantar Fascian fäster undertill hälbenet i en änden och hela vägen in under tårna på foten. Anledningen till att bilden också visar upp ett smärtande område är för att alla verkar söka upp bilder på planta fascian i samband med plantar fasciit. Gissar jag på, jag har inte en blekaste aning om hur googles sökfunktion fungerar. foot

När vi böjer på stortån så kommer vi att märka hur det spänner till lite grann under foten. Du kan testa det här själv, stå upp på båda fötterna och lyft upp stortån – antingen med hjälp av någon annan eller om du klarar det själv. Du borde se en reaktion i foten, att hålfoten höjs och foten antar en supinerande ställning.

Syftet är:

  • Stabilisera hela hålfoten, medialt och lateralt.
  • Motverka pronation i subtalar-leden, leden mellan språngbenet och hälbenet.
  • Hjälper muskulaturen i vaden med att motverka pronation i ovannämnda led.
  • Assisterar hålfotens muskulatur i syfte att motverka tillplattning av hålfoten.

3 problemområden som kan uppstå:

  • Ingen windlass-rörelse. Antingen beroende på dålig rörlighet i stortåleden på grund av exempelvis hallux rigidus, eller styv framfot i skorna. Eller ruptur i plantar fascian. Det blir ganska uppenbart varför detta kan bli problematiskt.
  • Det krävs mycket kraft för att etablera rörelsen i foten under belastning. Den här mekanismen beror väldigt mycket på hur rörligheten i stortåleden är och om det krävs mycket för att flexa stortån under belastning, så kommer detta att påverka hur foten beter sig under löpning. Detta påverkar givetvis också hur mycket kraft det är som går genom foten om flexibiliteten inte är där.
  • Försenad etablering av rörelsen. I ett optimalt scenario så får vi en direkt rörelse i foten när vi börjar lyfta hälen, alltså så fort stortåleden påbörjar sin flexion. Är det så att det krävs några grader av flexion innan foten börjar stabilisera sig så är det möjligt att mycket skada redan är skedd när vi påbörjar hällyftet i löpsteget, om du tittar till vad windlass-mekanismen bidrar med i början på inlägget.

Dessa faktorer spelar stor roll i vilken typ av sko man kanske ska välja.
Att välja styva skor med dålig flexibilitet, eller flexibilitet på fel ställe på foten, kommer eventuellt att hindra foten i den här rörelsen vilket kan skapa potentiella problem under belastning.
Är det så att foten är sen i den här mekanismen, så kan det kanske vara en idé att lyfta upp hälen en aning(högre drop) för att se till att foten får lite hjälp i flexionen och att när vi väl börjar lyfta hälen så har vi redan överkommit de fåtal grader där inget sker i foten.

Och därmed vill jag bara poängtera att diskussionen kring att det finns ett enda drop, en enda sko eller ett enda märke som är bäst för alla är en otroligt intetsägande diskussion. Det finns inte ens en enda modell som man kan säga är bäst för alla, eller att alla ska ha samma typ av skor.
Windlass-mekanismen är bara en av många faktorer som gör den här diskussionen komplicerad. Alla kommer att reagera olika på olika typer av skor, olika typer av mjukhet, struktur och så vidare.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: