Hur ska skon göra det åt dig?

Ibland alltså. 
”Det jag läst mig till är att altra har 0 drop på alla sina skor. Det är väl en variant på ”barfotaskor” med dämpning vilket ska utveckla löpsteget mer så man 
Landar på framfoten – mittfoten.” 

Vet inte var någonstans dessa problem börjar. Är det i butik? Diverse forum? Jag skulle älska att få en översikt över alla tänkbara scenarios där dessa bilder förstärks, där man kan sitta och få sin verklighet bekräftad.
Utdraget ovan är kring ett par Altra-skor. Altraskorna är ju välkänt låga i droppet, med en del variation bland mängden dämpning.

Problemet är bara det inte stämmer. Skon kommer inte att åstadkomma något för dig. Nu vet jag att det finns fanboys där ute som vill hävda det motsatta.
Det är en kombination av önsketänkande och förändring av steget i samband med att man tar på sig skon. Om någon i butiken eller på forumet säger att skon är tänkt för någon som landar på framfoten, så kommer det nästan att ske utan att du tänker på det.
Alldeles för många gånger har jag lagt orden i mun på mina kunder och sagt: ”Du kommer att känna att den där är mycket mjukare/studsigare/skönare i ovandelen etc. än den andra skon” och säkert i 9 av 10 fall så blev det också resultatet och skon som kunden köpte.
Vi påverkas mycket lättare än vi tror av det vi får höra. Speciellt om den ”sanning” reproduceras konstant.

Vad innebär då ”en variant på barfotaskor?”
Allt för ofta hör man två saker slängas ut i samband med barfotadiskussionen: ”Barfotalöpning gör att man springer på framfoten” och ”att lågt drop, vilket är ”en variant av barfotaskor” gör att man landar längre fram på framfoten.”
Lågt drop kommer inte att automatiskt leda till ett annat steg. Det finns ingen möjlighet till det.
Fredrik Zillén pratar lite om isättning i ett av sina inlägg, där han ger fler dimensioner till vad isättning, eller landning, innebär.

Men vi kan ta en titt på två olika modeller med lägre drop.

Hoka Bondi           Altra Escalante

Drop: 4mm           Drop: 0mm
Stack: 33/29          Stack: 25
Vikt: 284               Vikt: 232

Jag har själv arbetat med båda skorna ovan och det jag kan säga är att på olika löpare, med olika erfarenheter och målsättning, så ser skorna väsentligt annorlunda ut när man filmer.
Ja, det kanske är så att man inte springer på samma sätt på löpband som ute men när man väl har fått springa några gånger och hittat sin egen rytm så upplever de flesta att de springer likadant på löpbandet som de gör ute.

Att en sko har lågt drop säger ingenting egentligen. Att springa i en Bondi eller Escalante, eller en Newton eller en Vivo Barefoot eller vad de heter ger väldigt mycket olika känslor i löpningen och beroende av hur hög stack en sko har så kommer det att påverka dig.

Under en föreläsning om barfotalöpning i Helsingborg för två år sedan så pratade de om ett begrepp som var viktigt för barfotalöpningen – sensorisk feedback. Så som det förklarades då var att kroppen använder signaler från foten för att korrigera rörelser och öka stabiliteten av sig själv.
Detta är en essentiell del av barfotalöpningen och det man har sett är att sensorisk feedback försvinner även om man har den tunnaste mellansulan. Jag tror att de pratade om att Vibrams 4mm-sula hindrade lite grann, men att det var betydligt bättre än något annat. Nu var detta en blogg med väldigt skarp kritik mot ”vanliga” skor, så man får ta det med en nypa salt.

Men om vi utgår från att redan från 4mm i stack så hindras foten från att få återkoppling, hur kan man då tro att 25mm som i Escalanten, kan leda till att man aktiverar foten på samma sätt?
Sen använder sig faktiskt inte Altra av en sådan formulering själva, utan pratar om att de vill ”promote” och ”encourage” en god löpteknik, skadefri löpning eller vad som.
Många har tagit det som att det är det naturliga steget som är det bästa, trots att vad som är naturligt för mig inte är naturligt för dig.

Jag har träffat folk som springer med ett fantastiskt steg i 10mm, jag har träffat folk som springer katastrofalt i 10mm och detsamma för 4mm och 0mm.

 

 

 

One thought on “Hur ska skon göra det åt dig?

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: