Problemet med storlekar och vikt.

När man står i butik får man ofta samma frågor. Jag kommer inte lista dem, för jag märkte att jag inte kunde komma på tillräckligt många för att rättfärdiga en lista. Men så kommer en kund fram och frågar: Kommer den att klara av min vikt då? 

Kanske inte en jätteovanlig fråga. De flesta brukar skämta lite om att de har en ölmage eller att de inte har gått ner i vikt sen barnet kom. Ingen värdering i det. Alla ser vi olika ut. Men just den här gången fick jag för mig att jag skulle gå in lite på djupet kring frågan.
Någon timme surfande fram och tillbaka så påmindes jag faktiskt om ett spel jag brukade spela när jag inte hade något att göra på föreläsningarna. Ett brobyggarspel, kommer inte ihåg vad det heter. Syftet är att man ska bygga en bro för olika fordon att ta sig över. Fordonen kan vara bilar och hela vägen upp till lastbilar. Tanken är att man ska bygga bron på olika sätt beroende på vilken tyngd man ska få över och så vidare och så vidare. Och givetvis måste man anpassa sig till det här.

Så jag försökte kolla upp om det fanns ett begrepp för att förklara hur man förklarar detta. Och som man kan förvänta sig så finns det: strukturell integritet. Nu kan inte jag gå in på djupet kring vad det faktiskt innebär eller hur man gör för att analysera det. Men det finns vissa saker kring löparskor som skulle kunna skapa potentiella problem.

Pratar vi sulan:

  • Material: En alldeles för mjuk sula kommer definitivt att skapa problem om man belastar mycket. Sulan kan inte ge med sig när man springer, och det anser jag vara en stor nackdel oavsett hur mycket man väger. Mjuka sulor tenderar att ge med sig lite under belastning, vilket givetvis kan leda till besvär om skon inte ens klarar av att hålla upp under belastning.
    En tunn mellansula är också potentiellt problem, man lämnar mycket till kroppen att klara av. Och för vissa går det, andra inte. Men om man ska ha en sko så gäller det att det passar foten och att det faktiskt klarar av jobbet.
  • Läst: Bredare fötter, mer belastning. Allt sådant behöver en sulform som passar foten. Ser man till en Nike-modell så som Structure 21 så kan man nästan förvänta sig att den skon kommer att ge problem om fotformen inte ser ut sådär. Kommer pronationen in kraftigt över det stödet så är det inte mycket som talar för att stödet kommer att hjälpa något om rörelsen och belastningen ligger utanför stödet.

Ovandelen är något jag har tagit upp i ett tidigare inlägg, att många stödstrukturer går att finna även här.

  • Snörning är en av de stora delarna som kan skapa problem. Ser man till antalet snörhål som finns på en sko så är de oftast desamma mellan olika storlekar av samma modell. Man förlänger avståndet mellan snörena. Här är en del av problematiken också, som i det där spelet. Ökar man avståndet mellan stödstrukturerna, hålen och snöret i det här fallet, så minskar stabiliteten och strukturen.
  • Overlays lider lite av samma fallgrop som snörningen, i en standardstorlek som man utgår ifrån så ligger ovandelsmaterialet utplacerat, med vissa mellanrum och densiteter för en viss vikt. Samma problem som med snörningen, när man drar ut materialet är det inte alltid helt säkert att stabiliteten blir densamma där man vill ha den.

Den sammanfattade problematiken ligger i att man gärna drar ut skon från standarden. Allting blir bara längre, mer avstånd och inte nödvändigtvis samma stabilitetet som man har i en annan storlek. Det här blir särskilt svårt när man kommer upp i större storlekar US12 och uppåt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: