Man behöver ändra om hela steget.

Energi skapas inte, eller förstörs, den antar bara en ny form. 

I tidigare inlägg har jag berört kraftpåverkan på kroppen när vi springer. Jag har pratat om genetiska och inövade egenskaper som kan påverka hur kroppen kommer att bete sig medan vi utövar kraft på den. Eller vi och vi, men underlaget kan vi säga.

Jag kan inte ekvationen för hur mycket kraft vi slår i backen med när vi springer, men det är en kombination av fart och vikt som ger oss ungefär 3-4 x kroppsvikten. Matematik har inte varit min starka sida.
Vi kan använda det som en ungefärlig siffra, oavsett vad den egentligen är så belastar du alltid kroppen. Beroende på hur du ser ut genetiskt, hur du sätter i foten och var du sätter i foten i relation till dig själv så kommer kroppen att ta stryk på ett eller annat sätt. Har du otur eller har samma självbevarelsedrift som jag när jag började springa så kommer vadbenet att säga ifrån i åtta veckor ungefär; alternativt att belastningen på knäna är så pass stor att det är det som åker först.
Finns säkert en siffra som visar på att mer eller mindre alla som springer förr eller senare drar på sig en skada.

Tar vi exempelvis diskussionen kring var på foten man ska landa. Många vill hävda att hälisättning var det som lurade Adam och Eva att äta av äpplet i Edens Lustgård, medan andra klarar sig med att springa på hälen utan problem.
Men tittar vi på vad som sker i foten när vi springer; Foten landar i ett supinerat läge, roterar inåt i en pronation och supinerar på väg ut ur rörelsen:

När foten roterar inåt aktiveras en muskel som ska stabilisera inåtrotationen, tibialis posterior. Vid kraftig pronation, hög vikt så är det inte helt omöjligt att den här muskeln helt enkelt inte klarar av att bära upp rotationen varpå den blir överansträngd. Samma sak med senan som fäster muskeln i foten.

Är det så att man försöker ändra om sitt steg och endast se till att landa på framfoten så kommer man att ha en dålig dag där också. Kraften från löpningen försvinner inte bara för att man ändrar vilken del av foten som kommer i backen först.

När man pratar om teknik behöver man se det som att fotens isättning är resultatet av vad som sker i resten av rörelsen innan. Vad händer i knät? Höfterna? Överkroppen?

Skriver resten av inlägget imorgon, då jag väntar besök just nu! Men lämna gärna ett löptekniktips i kommentarerna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: