Ingen springer som du.

Det kommer aldrig att bli perfekt, tyvärr. 

Att mäta rörelse. Att kvantifiera den. Att utifrån den kunna rekommendera en sko som ska passa helt till din kropp och din rörelse.

Dina leder består av skelett, muskler, ledband och senor. De flesta kommer nog ihåg lektionerna i biologi där det pratades om olika typer av leder. Axeln är en kulled, armbågen är en gångjärnsled.

I löpningen har vi två leder som jag tänker nämna; knät och fotleden.

Knät är en så kallad gångjärnsled. Vi har en möjlig rörelse, i saggitalplanet, alltså framåt och bakåt. Benen som möts i knät är konstruerade för den här rörelsen, men allas ben kan se olika ut. Vi har små anatomiska skillnader mellan oss som på olika sätt påverkar den här rörelsen. Allas leder bör fungera på ett liknande sätt.

För att hålla ihop benen i nästa sekvens har vi ligamenten som håller i ihop benen, möjliggör rörelsen och framförallt begränsa i vilka riktningar leden kan jobba. Det stabiliserar leden. Så ser vi till individens egenheter så är kan gener, fysisk nivå och tidigare skador alla påverka till vilken grad dessa ligament faktiskt gör jobbet de ska.

Vi känner också alla hur kroppen ibland arbetar helt automatiskt, vi behöver sällan styra varenda liten muskel för att åstadkomma något. Medan jag sitter och skriver flyter mina fingrar över tangentbordet(Okej, det går inte riktigt så bra) och jag behöver inte tänka på att styra musklerna i handen för att trycka på olika bokstäver.
Men, vi vet alla hur det är när vi tränar, om det är på gym eller löpning. När vi står och gör bicepscurls aktiverar bicepsmuskeln som minskar vinkeln mellan underarmen och armen, vi får en rörelse. Kan inte gå in för djupt på hur det här funkar, men prova på er själva!

För att ens ha möjlighet att göra detta behöver vi ha något som kopplar muskeln till benet. Så musklerna och senorna gör att vi kan röra kroppens olika delar. Dessa kommer också att bidra med en stabiliserande funktion och kroppens muskler kommer att få jobba för att hela tiden stabilisera upp lederna. Även detta påverkas som de tidigare delarna; genetik, skadehistorik och nivå av aktivitet.

Alltså, hur vi rör oss – eller rättare sagt hur vår kropp kommer att vilja röra på sig är till stora delar beroende på hur de ansvariga kroppsdelarna är konstruerade. Detta går in lite i mitt tidigare inlägg om att alla inte är lika.

Hur kommer en sko, i samarbete med resten av din kropp, att påverka din löpning. Skon är inte lösningen, det är en del utav det.

I nästa inlägg kommer jag att förklara lite om ett nytt sett att se på skon i relation till din kropp.

Stay tuned.

 

 

One thought on “Ingen springer som du.

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: