Processen – Vad ska jag känna efter?

Nu har säljaren gått iväg en sväng bak på lagret för att hitta din perfekta sko. Förhoppningsvis får du som löpare möjlighet att prova ett antal olika skor från olika märken.

”Vad tycker du om första paret?”

Det viktigaste i utprovningsprocessen är passformen och känslan i skorna. Det finns tre punkter man bör ha i åtanke när man provar skor: Hälen, sadeln och tåboxen.
Två saker att hålla koll på: Trycket och lösheten. Detta känns otroligt givet, men lika bra att påpeka detta i början, då väldigt många tycks ha problem med detta. Trots många påpekanden i butik.

Hälen: En lös häl kan förstöra känslan av skon. En tight hälkappa kan förstöra din häl. Inget av det här är ju särskilt bra, givetvis. Det går att använda ”löparsnörningen” för att dra åt lite i hälpartiet och om det är det enda som är problemet med skon annars så går det väl an. Problemet är om man känner att skon är för bred och att man behöver dra åt hälen för att ens ha kvar skon på foten givetvis.

Sadeln: Mellanfot är nog den vanligare benämningen i butik. Jag tycker det är ett bra uttryck att använda då foten sätter sig i skon. Det blir också en referens till de mer dressade skorna.
Vi har alla känt av trycket som kan uppstå över mellanfoten när man drar åt snörningen för hårt, domningen i foten och så vidare. Men en sko bör absolut inte kännas åtdragen innan du ens har snörat skon.

Tåboxen: Här kommer den stora vattendelaren i butiken. Vad är en bra passform? Butiken har ett antal olika märken som marknadsför extra bredd i tåboxen, ofta i syfte att vara mer fotriktiga.
Du ska ha möjlighet att röra foten i sidled utan att foten välla över kanterna. Nyptestet fungerar också, man ska kunna nypa tag i ovandelsmaterialet. Ovandelsmaterialet ska dock inte se vågigt ut när man snörar skorna, kan vara ett tecken på att skon är för bred.

Storleken: Alltid lite större än du tror. Försök trycka ner den främre delen vid tån och se så att du har lite utrymme. Anledningen till det här är att foten kommer att expandera vid belastning. Har du tårna framme och nageln sticker ut framför skon så är det inte perfekt. Även om du tror det.

Ytterligare saker att komma ihåg:

Flex: Skon ska flexa med din fot. Håll skon i hälen och tryck framfoten med den andra handen och se var skon böjer sig. Här kan man också titta på huruvida skon flexar överhuvudtaget. Vet man med sig att man har problem med en stortåled eller annan tå så kan det vara bra att titta särskilt på hur skon flexar, så att man inte får för mycket flexibilitet där man inte vill ha det.

Kom ihåg att skon ska stötta dig som löpare, ta det som känns bäst. 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: