Processen – Vad ska man börja med?

”Jag behöver ett par nya skor.” 

Inte helt ovanligt att man inleder med det här. Ändå en väldigt rimlig inledningsfras. Tyvärr är det så att det så att det allt för ofta stannar här. Du tittar på säljaren. Hen tittar på dig. I sin träning och vardag har hen dock arbetat in ett antal bra frågor som hjälper kunden att söka svaren inom sig. Inte sällan att det händer att man inte vet vad man har sprungit i, man vet ungefär vilket märke det har man haft: ”Asics”, ”Saucony”, ”Nike” och så vidare. Det bästa du kan göra är att ta med dig dina gamla skor till butiken, ibland får man se något riktigt klassiskt komma ur gympapåsen och det hjälper alltid att se vad som har sprungit i innan. Slitaget på yttersulan ger bra indikation på hur löpsteget ser ut i skorna.

”Har du varit nöjd med skorna?” 

Jag berörde lite i förra inlägget att man som kund faktiskt har väldigt mycket att komma med. Redan vid den här frågan kan man som kund styra konversationen och utbudet. Det hjälper om man vet vilken modell man har haft, eller om man har med sig skorna. I samband med den här frågan kan man också nämna om man har haft några bekymmer i pjäserna.
Det är helt okej att vara helt uppriktig kring upplevelsen av skorna.
Sen är det positivt om man kan beskriva känslan av skorna, hur de sitter på foten och hur de känns när man springer. Hårda? Mjuka? Skaver? Smal? Bred? Tung? Lätt? All information som man har kring hur DU känner dig i skorna hjälper säljaren att styra ifrån det negativa och söka sig till det positiva.

”Ta av dig skor och strumpor och följ med bort till spegellådan.” 

Nu kommer lite av den här specialistkunskapen fram. Genom att titta på strukturen i dina fötter och be dig genomföra en serie av rörelser i syfte att kontrollera din rörlighet i fotled, knän och höfter. Ibland kan det vara svårt att säga hur en persons fötter och knän kommer att manifestera sig under löpningen. Vi kommer att dyka ner mer i det här ämnet berörande habitual joint movement.
Syftet här då är att se vad vi kan tänka oss att vi kommer att se under löpningen: vissa typer av fötter tenderar att röra sig på olika sätt, vissa fötter riskerar att stöta på vissa typer av skador och så vidare. Här ser vi även till bredd på fötterna, för att sortera bort vissa modeller.
Från din sida som kund kan man mycket väl ställa frågor om man känner att man inte får någon förklaring. Försöka också att titta tillbaka och komma ihåg om du har haft några tidigare skador medan säljaren tittar på olika delar av rörelseapparaten.

I nästa inlägg:

Vad ska jag tänka på när jag provar skorna?

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: